مؤسسه ملی تحقیقات سلامت جمهوری اسلامی ایران

مؤسسه ملی تحقیقات سلامت جمهوری اسلامی ایران

دانشگاه علوم پزشکی تهران

21 دی 1403 جمعه
  • تاریخ انتشار : 1399/01/26 - 09:11
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 28
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

چگونه از بیماران مبتلا به زوال عقل (دمانس) در مقابل بیماری کرونا حفاظت کنیم؟

مقدمه

با توجه به همه گیری بیماری کووید 19، گمانه زنی ها در مورد موارد موثر بر درمان و یا پیشگیری از بیماری شدت یافته است. از جمله این موارد تاثیر بخور سرد و یا گرم بر پیشگیری یا بهبود از بیماری کووید 19 است.  

شواهد موجود در زمینه پاسخ به سوال 

به طور معمول در مبتلایان به زوال عقل، افزایش سردرگمی، اضطراب، استرس و آشفتگی به عنوان اولین علامت هر بیماری محسوب می‌شود، بنابراین در صورت مشاهده علائم مذکور در مبتلایان به زوال عقل، با پزشک معالج مشورت کنید. البته در نظر داشته باشید که شرایط قرنطینه نیز ممکن است بر ایجاد و تشدید این علائم موثر باشد. همواره علایم حیاتی و وضعیت سلامتی بیمار را بررسی کنید. در صورت بروز علایم اولیه و خفیف بیماری کووید 19 در این قبیل بیماران، توصیه‌های لازم را به طور تلفنی از ارائه دهندگان خدمات سلامت دریافت کرده و تا حد امکان در منزل بمانید. در صورت تشدید علائمی نظیر تنگی نفس و تب شدید، هرچه سریع‌تر با اورژانس تماس بگیرید. از آنجا که فراموشی یکی از اصلی‌‌ترین ویژگی‌های بیماران مبتلا به زوال عقل است، ممکن است در خصوص رعایت موارد بهداشتی مشکلاتی ایجاد کند. به عنوان مثال بیمار مبتلا ممکن است رعایت موارد بهداشتی نظیر شستن مکرر دست‌ها و یا عدم لمس صورت توسط دست‌های آلوده جهت پیشگیری از بیماری کرونا را فراموش کند. بنابراین لازم است انجام اقدامات بهداشتی به صورت‌های مختلف برای او یادآوری شود. به عنوان مثال، علائم نوشتاری یا تصویری «شستشوی دست به مدت 20 ثانیه» را در حمام یا محل‌های دیگر قرار دهید تا به این بیماران یادآوری کند که مسائل بهداشتی را چگونه رعایت کنند. به وی نشان دهید که دستان خود را چگونه به طور صحیح می‌شویید. در صورتی که فکر می‌کنید شستشوی درست و اصولی دست برای وی امکان‌پذیر نیست، می‌توانید از الکل 70 درصد به عنوان یک پیشنهاد ساده‌تر استفاده کنید. داشتن یک شبکه حمایتی خوب (شامل دوستان، اعضای خانواده، همسایگان و ...) برای بیماران مبتلا به زوال عقل بسیار مهم است، لذا تلاش کنید بیمار، چندین بار در هفته به صورت صوتی و یا تصویری با آشنایان خود در ارتباط باشد. همچنین به منظورکاهش استرس در این بیماران، تا حد امکان بیمار را از اخبار دور کنید. انجام فعالیت‌های هنری و نقاشی، گوش دادن به موسیقی، خواندن کتاب، مشاهده فیلم و مواردی از این دست، می‌تواند نقش مهمی در کنترل استرس و بهبود عملکرد آنان در دوران قرنطینه داشته باشد.

نتیجه‌گیری

از آنجا که فراموشی یکی از اصلی‌ترین علایم بیماران مبتلا به زوال عقل است، در زمان همه‌گیری بیماری کووید 19، به کاربستن راهکارهایی نظیر یادآوری مکرر انجام اقدامات بهداشتی به شیوه‌های مختلف، ادامه ارتباط با اقوام و آشنایان از طریق شبکه‌های اجتماعی مجازی، فعالیت‌های تقویت ذهنی نظیر حل جدول، بازی‌های فکری، انجام فعالیت‌های مورد علاقه، کاهش استرس (از طریق دوری از اخبار)، پرداختن به فعالیت‌های هنری و نقاشی، گوش دادن به موسیقی، خواندن کتاب، مشاهده فیلم و ... می‌تواند بسیار مفید باشد. در صورتی که از بیمار مبتلا به زوال عقل مراقبت می کنید شماره تلفن های ضروری نظیر اورژانس یا یک آشنا را آماده داشته باشید. اگر خودتان علایم یا نشانه هایی از بیماری کووید 19 دارید، از مراقبت بیمار اجتناب کنید. در صورت بروز علایمی نظیر گیجی، سرفه و تب بالا در بیمارتان، به مراکز درمانی مربوطه زنگ بزنید و توصیه های لازم را دریافت کنید. یادآورهای لازم برای اقدامات بهداشتی پیشگیرانه را در مکان های مختلف در معرض دید بیمار قرار دهید.

منابع

  1. https://www.alz.org/help-support/caregiving/coronavirus-(covid-19)-tips-for-dementia-care
  2. https://www.dementia.org.au/resources/coronavirus-covid-19-helpsheets/tips-for-people-living-with-dementia
  3. https://www.dementia.org.au/resources/coronavirus-covid-19-helpsheets/tips-for-home-care-providers
  4. https://www.alzsd.org/qa-coronavirus-dementia-care/
  5. https://www.wlbt.com/2020/03/17/coronavirus-can-compound-risk-living-with-alzheimers/
  6. https://www.alz.co.uk/news/adi-offers-advice-and-support-during-covid-19
  • گروه خبری : سری پنجم
  • کد خبر : 266752
کلمات کلیدی
فاطمه زهرا احمدی
تهیه کننده:

فاطمه زهرا احمدی

متن مورد نظر خود را جستجو کنید
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه