موسسه ملی تحقیقات سلامت

موسسه ملی تحقیقات سلامت

دانشگاه علوم پزشکی تهران

01 آذر 1403 پنجشنبه
  • تاریخ انتشار : 1398/12/20 - 11:46
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 17
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

در همه‌گیری کرونا، چه غذاهایی باعث تقویت سیستم ایمنی می‌شود؟

مقدمه

براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، روز به روز تعداد افراد مبتلا به ویروس کرونا افزایش می‌یابد و سیستم ایمنی به عنوان خط اول مقابله با تهاجم عوامل بیماری‌زا از جمله ویروس‌ها و باکتری‌ها نقش مهمی در محافظت از بدن دارد. شواهد نشان می‌دهند که مواد غذایی حاوی برخی ویتامین‌ها و مواد معدنی می‌توانند به تقویت سیستم ایمنی کمک کنند. 

شواهد موجود در زمینه پاسخ به سوال 

شواهدی در دست است که نشان می‌دهد مواد غذایی حاوی ویتامین‌هایی مانند آ، ب، ث، دی، ای و مواد معدنی از جمله آهن، سلنیوم و روی می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از ابتلا به بیماری کمک نماید. 

•    از جمله مواد غذایی حاوی ویتامین آ می‌توان به جگر سیاه، شیر، تخم‌مرغ و ماهی، همچنین سبزیجات و میوه‌های زرد و نارنجی رنگ (مانند کدو حلوایی و هویج) و سایر سبزیجات برگ سبز و ذرت اشاره کرد. 
•    غلات سبوس‌دار (مانند گندم، برنج، جو)، سیب‌زمینی، ماکارونی و سبزیجات برگ سبز (مانند اسفناج) و برگ‌دار (مانند برگ چغندر)، کلم بروکلی، موز و مرکبات و محصولات لبنی (شیر و پنیر)، جگر، گوشت، ماهی، تخم مرغ و حبوبات و آجیل از جمله مواد غذایی سرشار از ویتامین‌های گروه ب هستند. 
•    میوه‌ها و سبزیجات مانند مرکبات، گوجه‌فرنگی و آب گوجه‌فرنگی و سیب‌زمینی، بهترین منابع ویتامین ث هستند. سایر منابع غذایی مفید شامل فلفل قرمز و سبز، کیوی، کلم بروکلی، توت فرنگی و طالبی است.
•    غذاهای دریایی سرشار از ویتامین دی هستند و پس از آن می‌توان قارچ و زرده تخم مرغ را نام برد. 
•    روغن‌های گیاهی مانند روغن کانولا، میوه‌ها و سبزیجات، تخمه‌ها (مانند کدو و آفتابگردان) و آجیل از منابع غذایی سرشار از ویتامین ای هستند. 
مواد غذایی حاوی مواد معدنی نیز می‌توانند به تقویت سیستم ایمنی کمک کنند. غنی‌ترین مواد غذایی حاوی آهن شامل گوشت و غذاهای دریایی و سپس، آجیل، لوبیا، سبزیجات و غلات غنی شده با آهن است. 
به ترتیب، جگر و غذاهای دریایی، غلات، گوشت ماهیچه، شیر و فرآورده‌های لبنی، میوه‌ها و سبزیجات از جمله مواد غذایی حاوی بیشترین مقدار سلنیوم هستند. همچنین شیر و پنیر مهم‌ترین منابع غذایی سرشار از روی گزارش شده‌اند که منجر به تقویت سیستم ایمنی می‌شوند.
 

نتیجه‌گیری

استفاده از همه گروه‌های غذایی (نان و غلات، میوه‌ها و سبزیجات، شیر و لبنیات، گوشت و حبوبات و تخم مرغ، شیرینی‌ها، چربی‌ها و روغن‌ها) و رعایت تنوع غذایی در برنامه روزانه، در کنار فعالیت بدنی مناسب، خواب و استراحت کافی، حفظ آرامش و نداشتن استرس و اضطراب می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی کمک نماید. توجه به این نکته نیز ضروری است که در زمان همه گیری، باید اصول بهداشت در شستشو، فرآوری و پخت هر گروه از مواد غذایی با دقت بیشتری رعایت شود.

منابع

1.    World Health Organization. (2020). Novel Coronavirus (‎ 2019-n CoV)‎: situation report, 3.
2.    Johnston, RB An overview of the innate immune system; https://www.uptodate.com/contents/an-overview-of-the-innate-immune system?search=COVID19%20and%20immune%20system&source=search_result&selectedTitle=6~150&usage_type=default&display_rank=6
3.    A COVID-19 "Perfect Storm" Demands Immediate CDC Action to Treat the Long Ignored Global Pandemic of Vitamin D Deficiency, Says Dr. David C. Page of SmilePage® Health Institute. https://www.ptcommunity.com/wire/covid-19-perfect-storm-demands-immediate-cdc-action-treat-long-ignored-global-pandemic-vitamin.
4.    Zhang, L, & Liu, Y. (2020). Potential Interventions for Novel Coronavirus in China: A Systematic Review. Journal of medical virology.
5.    Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids. Washington, DC: National Academy Press, 2000.
6.    García-Closas, R., Berenguer, A., Tormo, M. J., Sánchez, M. J., Quiros, J. R., Navarro, C., & Ardanaz, E. (2004). Dietary sources of vitamin C, vitamin E and specific carotenoids in Spain. British Journal of Nutrition, 91(6), 1005-1011.
7.    Rayman, M. P. (2012). Selenium and human health. The Lancet, 379(9822), 1256-1268.
8.    Roohani, N., Hurrell, R., Kelishadi, R., & Schulin, R. (2013). Zinc and its importance for human health: An integrative review. Journal of research in medical sciences: the official journal of Isfahan University of Medical Sciences, 18(2), 144.

  • گروه خبری : سری اول
  • کد خبر : 264885
کلمات کلیدی
فاطمه زهرا احمدی
تهیه کننده:

فاطمه زهرا احمدی

متن مورد نظر خود را جستجو کنید
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه