موسسه ملی تحقیقات سلامت

موسسه ملی تحقیقات سلامت

دانشگاه علوم پزشکی تهران

05 آذر 1403 دوشنبه
  • تاریخ انتشار : 1399/02/20 - 10:29
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 21
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

کدام نوع دستکش برای جلوگیری از انتقال ویروس کرونا مناسب است؟

مقدمه

یکی از اقدامات حفاظت فردی در همه‌گیری کووید 19، استفاده از دستکش است. این اقدام پیشگیرانه می¬تواند مانع از  انتقال ویروس کرونا شود. با توجه به انواع مختلف دستکش که در حال حاضر در بازار وجود دارد، یکی از سوالات این است که کدام دستکش برای جلوگیری از انتقال ویروس کرونا مناسب است؟ 

شواهد موجود در زمینه پاسخ به سوال 

شواهدی در دست نیست که بتوان بر اساس آن نتیجه گرفت کدام نوع دستکش احتمال انتقال ویروس کرونا را کم یا زیاد می‌کند. این شواهد فقط بر استفاده از دستکش به عنوان مانع انتقال بیماری تأکید کرده‌اند. انتخاب نوع دستکش بستگی به نوع فعالیت فرد دارد. همچنین داشتن سابقه حساسیت پوستی و منابع مالی موجود نیز از دیگر عوامل تعیین‌کننده در انتخاب نوع دستکش است. توصیه شده است ارائه‌دهندگان خدمات پزشکی در محیط‌های درمانی برای انجام کارهای معمول درمانی بیماران مبتلا یا مشکوک به کرونا، از دستکش‌های یک‌بار مصرف غیراستریل معاینه پزشکی استفاده کنند. از نظر مشخصات فیزیکی، استاندارد دستکش نیتریل (ساخته شده از لاستیک مصنوعی و فاقد پودر حساسیت زا) و دستکش لاستیکی طبیعی (لاتکس) نشان دهنده کشش بیشتر در مقایسه با دستکش‌های وینیل است. در برخی منابع، دستکش‌های وینیل (ساخته شده از مواد مصنوعی و فاقد پودر حساسیت‌زا ولی ضخیم‌تر و گشادتر از از دستکش‌های نیتریل و لاتکس) برای کارهای معمول پرستاری و اهداف عمومی توصیه شده است. دستکش‌های نیتریل و لاتکس دوام بیشتری دارند و برای کاربردهای با مدت زمان بیشتر و یا دارای حساسیت بیشتر توصیه شده اند، بنابراین انتخاب نوع لاتکس، وینیل یا نیتریل این دستکش‌ها به کاربرد آن و حساسیت افراد بستگی دارد.  به افرادی که کار نظافت محیط‌های درمانی را انجام می‌دهند توصیه شده از دستکش‌های محافظ‌ قوی که احتمال پارگی یا سوراخ شدن کمتری دارند استفاده کنند. مردم نیز جهت انجام امور روزمره با توجه به نوع فعالیت و مدت زمان استفاده از دستکش، می‌توانند از انواع مختلف دستکش‌های یک‌بار مصرف  استفاده کنند و در فرصت مقتضی آن را تعویض کنند. توجه به این نکته ضروری است که افراد باید اصول استفاده، درآوردن و دور ریختن دستکش را به طور کامل رعایت کنند و بدانند که استفاده از دستکش هرگز جایگزین شستشوی مرتب دست‌ها نیست.

نتیجه‌گیری

شواهد قوی در مورد اینکه استفاده از نوع خاصی از دستکش، خطر انتقال بیماری را کاهش دهد در دسترس نیست و استفاده از دستکش صرفا به عنوان یک مانع فیزیکی مطرح شده است. هرچند در دستورالعمل پایه پیشگیری هم استفاده از دستکش برای عموم مردم توصیه نشده است و شست و شوی مرتب دستها و اجتناب از تماس دست با صورت، اقدامات مهم تری هستند. برخی متون دستکش های نیتریل و لاتکس را برای کاربردهای طولانی توصیه کرده اند اما انتخاب نوع دستکش به نوع فعالیت افراد، حساسیت‌های پوستی آنها و نیز منابع مالی در دسترس برای تهیه دستکش بستگی دارد. به صورت کلی، استفاده از دستکش مناسب، انتقال بیماری را کاهش می‌دهد به شرط اینکه از دستکش‌ها درست استفاده شود. لازم به ذکر است که استفاده از دستکش هرگز جایگزین شست‌شوی درست دست‌ها نمی‌باشد.

منابع

  1. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/331215/WHO-2019-nCov-IPCPPE_use-2020.1-eng.pdf
  2. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/respirator-use-faq.html
  3. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/infection-control/control-recommendations.html
  4. https://www.fda.gov/medical-devices/personal-protective-equipment-infection-control/medical-gloves
  5. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/home/cleaning-disinfection.html
  6. https://www.astm.org/Standards/D7103.htm
  7. https://www.infectioncontroltoday.com/hand-hygiene/q-gloves-role-infection-prevention
  • گروه خبری : سری هفتم
  • کد خبر : 266884
کلمات کلیدی
فاطمه زهرا احمدی
تهیه کننده:

فاطمه زهرا احمدی

متن مورد نظر خود را جستجو کنید
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه