موسسه ملی تحقیقات سلامت

موسسه ملی تحقیقات سلامت

دانشگاه علوم پزشکی تهران

25 مهر 1403 چهارشنبه

درصورت عدم مصرف و ضد عفونی نکردن میوه ها به مدت یک هفته، آیا ممکن است ویروس کرونای احتمالی بر روی آنها از بین برود؟

مقدمه

بررسی ها نشان داده اند که بسته به نوع سطح و شرایط، ویروس کرونا می تواند روی سطوح مختلف از ۲ ساعت تا ۹ روز به صورت فعال باقی بماند. انواع خاصی از ویروس های کرونا می توانند در دمای حدود ۴ درجه سانتی گراد حتی تا ۲۸ روز نیز فعال باشند. اما در دمای ۳۰ تا ۴۰ درجه سانتی گراد مدت زمان کوتاه تری دوام می آورند. با توجه به اینکه آلودگی مواد غذایی از جمله میوه‌ها و سبزیجات با ویروس کرونا ممکن است از طریق دست های آلوده، سرفه یا عطسه کارگران مسؤول آماده سازی و بسته بندی آنها اتفاق بیفتد، حال سؤال این است که در صورت عدم مصرف و ضد عفونی نکردن میوه ها به مدت یک هفته، آیا ممکن است ویروس کرونای احتمالی موجود بر سطح آنها از بین برود؟

شواهد موجود در زمینه پاسخ به سوال 

مطالعات مختلف تأیید کرده اند که ویروس کرونای جدید می تواند روی سطوح سخت برای ساعت ها و در بعضی موارد روزها فعال باقی بماند و همانگونه که اشاره شد، سطوح میوه و سبزیجات نیز می توانند آلوده به این ویروس شوند. نتایج یک مطالعه تحقیقاتی در سال 2013 در مورد ویروس های کرونا نشان داد که این ویروس ها بین 4 تا 10 روز روی توت فرنگی و کاهو باقی می مانند، اما شواهد دقیقی از میزان باقی ماندن ویروس کرونای جدید بر سطح میوه ها در دسترس نیست. مطالعات ابتدایی انجام شده در این زمینه نشان داده اند که احتمالاً این ویروس مدت زمان کمی بین چند ساعت تا چند روز بر سطح مواد غذایی باقی می ماند و برخلاف باکتری ها، قدرت تکثیر در مواد غذایی را نیز ندارد. بنابراین، با گذشت زمان، میزان ویروس موجود بر روی مواد غذایی کاهش می یابد. محققان تأکید می کنند که همچنان نکات و ابهامات زیادی در مورد ویروس کووید-19 وجود دارد و درک ما در مورد شیوع این بیماری و خطرات ناشی از آلودگی مواد غذایی به آن با در دسترس بودن اطلاعات بیشتر ممکن است تغییر کند.  هر چند نمی توان به طور قطع امکان آلوده شدن افراد از طریق مواد غذایی همچون میوه ها و سبزیجات را رد کرد، اما در حال حاضر هیچ مدرکی در رابطه با انتقال این ویروس از این طریق در دسترس نیست. 

نتیجه‌گیری

در صورت ضدعفونی نکردن میوه ها به مدت یک هفته، احتمال از بین رفتن ویروس از سطح آن ها زیاد است. اما بسته به شرایط مانند دما و رطوبت، این زمان ممکن است متغیر بوده و از یک هفته بیشتر یا کمتر باشد. در حال حاضر شواهد روشنی از زمان دقیق فعال ماندن ویروس بر سطح میوه ها وجود ندارد. با این حال، برخی اقدامات احتیاطی عمومی وجود دارند که می توان از آنها برای ایمن نگه داشتن میوه ها و سبزیجات استفاده کرد، از جمله شست و شوی دست ها و سطوح آشپزخانه پیش از شستن میوه‌ها و سبزیجات، شست و شوی مناسب محصولات با آب جاری تمیز و ضد عفونی کردن آنها با ترکیبات مخصوص و سپس انتقال آنان به یخچال. 

منابع

 

 

  1. https://www.quora.com/How-long-can-the-corona-virus-survive-in-fruits-vegetables-and-other-uncooked-edibles-that-are-usually-eaten-raw
  2. https://www.livescience.com/coronavirus-food-risk.html
  3. https://edis.ifas.ufl.edu/fs341
  4. https://www.cdc.gov/foodsafety/newsletter/food-safety-and-Coronavirus.html
  5. Shahbaz M, Bilal M, Moiz A, Zubair S, Iqbal HM. Food Safety and COVID-19: Precautionary Measures to Limit the Spread of Coronavirus at Food Service and Retail Sector. Journal of Pure and Applied Microbiology. 2020;14.
  6. Shariatifar N, Molaee-aghaee E. A Novel coronavirus 2019 (COVID‐19): Important tips on food safety. Journal of Food Safety and Hygiene. 2019;5(1):58-9.

 

 
کلمات کلیدی
فاطمه زهرا احمدی
تهیه کننده:

فاطمه زهرا احمدی

متن مورد نظر خود را جستجو کنید
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه